Η χορωδία

Η Χορωδία Γιάννης Μάντακας του Α.Π.Θ. αποτελεί την βασική δραστηριότητα του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. Ιδρύθηκε το 1953 από τον Γιάννη Μάντακα (1932-1998) με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής ανάμεσα στους φοιτητές και γενικότερα στους νέους της πόλης μας. Ξεπέρασε όμως το πανεπιστημιακό πλαίσιο, ανέπτυξε πολυεπίπεδη δράση και είχε σημαντική προσφορά στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, και ταυτόχρονα μια σταθερή παρουσία στο εξωτερικό, χάρις κυρίως στην έντονη προσωπικότητα και δραστηριότητα του ιδρυτή της, το όνομα του οποίου φέρει σήμερα, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του.

Μετά την αποχώρηση  του Γιάννη Μάντακα, την χορωδία ανέλαβε ο μαθητής του, μαέστρος Πέτρος Μπεκιαρίδης. Από το 2016 έως και σήμερα την διεύθυνση της χορωδίας έχει η Εριφύλη Δαμιανού.

Δραστηριότητα

Η Χορωδία συνέβαλε διαχρονικά στην εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα. Ανανέωσε το ρεπερτόριο, οργάνωσε σεμινάρια και εκδόσεις έργων χορωδιακής μουσικής, και παρουσίασε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό εκατοντάδες χορωδιακά έργα όλων των εποχών, κυρίως της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, αλλά και της σύγχρονης εποχής, ελληνικά και ξένα, κάτι που αποτελεί και σήμερα μια διαρκή επιδίωξη για τη χορωδία.

Σήμερα

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Θ., την Κ.Ο.Α., την Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα του Α.Π.Θ., την Ορχήστρα Δωματίου Νέων Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, και με μαέστρους όπως οι Κάρολος Τρικολίδης, Άλκης Μπαλτάς, Μύρων Μιχαηλίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Αντώνης Κοντογεωργίου, Κωστής Παπάζογλου, Άγγελος Φιλίππου κ. ά. Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και στα Δημήτρια και έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει διοργανώσει πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Συναντήσεις Χορωδιών και Ορχηστρών στη Θεσσαλονίκη και έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με προγράμματα χορωδιακής μουσικής για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Από το 1964 η Χορωδία είναι τακτικό μέλος της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION – EUROPA CANTAT. Εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ και συμμετέχει σε χορωδιακά εργαστήρια, όπου συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χορωδίες και ορχήστρες, μελετώντας και παρουσιάζοντας μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου με μαέστρους όπως οι Lazlo Heltay, Pierre Cao, Andras Farcas, Erik van Nevel, Edmont Colomer, Johann Duyck, Tillai Aurél, Pierre Calmelet, κ. ά.

Πρόσφατες συμμετοχές της είναι:

2000: Νεβέρ (Γαλλία)
2001: Γάνδη (Βέλγιο)
2002: Λάφμπορο (Αγγλία)
2003: Βαρκελώνη (Ισπανία)
2005: Γάνδη (Βέλγιο)
2007: Νεβέρ (Γαλλία)
2008: Στσέτσιν/Στετίνο (Πολωνία)
2009: Ουτρέχτη (Ολλανδία)
2010: Πετς (Ουγγαρία)
2011: Μπριανσόν (Γαλλία)

Συνεργασίες

Ακολουθώντας μια εβδομηντάχρονη αδιάλειπτη πορεία, με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών και τη βοήθεια άξιων συνεργατών, η Χορωδία σήμερα προσφέρει σταθερά σε μεγάλο αριθμό μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και γενικότερα των φιλόμουσων της πόλης μας, την ευκαιρία να καλλιεργήσουν το μουσικό τους χάρισμα, να έλθουν σε επαφή με σημαντικά έργα του χορωδιακού ρεπερτορίου και να αναπτύξουν ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μέσα από μια δημιουργική συλλογική προσπάθεια.

Στον γενικό προγραμματισμό της κάθε χρονιάς περιλαμβάνονται συνεργασίες και συναυλίες στο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

White logo

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η χορωδία στο YouTube

Στο κανάλι της χορωδίας στο Youtube θα βρείτε videos από τις εμφανίσεις της χορωδίας. Κάντε κλικ στο κουμπί για να εγγραφείτε και να ενημερώνεστε μόλις ανεβαίνει κάποιο νέο βίντεο.

Η χορωδία στο Facebook

Ακολουθήστε την επίσημη ομάδα της χορωδίας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τα νέα, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές της.

Οι Φίλοι της Χορωδίας

Σκοπός του Σωματείου «Φίλοι της Χορωδίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ του ΑΠΘ» είναι η υποστήριξη και ενίσχυση της Χορωδίας.