Συμμετοχή

Για τη συμμετοχή στη χορωδία δεν είναι απαραίτητες οι γνώσεις μουσικής, παρά μόνο σωστή φωνή και δημιουργική διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι μουσικές γνώσεις είναι ιδιαίτερα επιθυμητές!

Προγραμματισμός

Στην έναρξη κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς γίνεται ένας γενικός προγραμματισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται συνεργασίες και συναυλίες της χορωδίας στο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Εγγραφές

Εγγραφές νέων μελών γίνονται τακτικά στην αρχή κάθε εξαμήνου (Σεπτέμβριος / Φεβρουάριος), αλλά και σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνδυάζονται με τον άμεσο προγραμματισμό της χορωδίας.

Βάσει του νέου κανονισμού της χορωδίας, δεν μπορούν να εγγραφούν ως χορωδοί άτομα άνω των 65 ετών.

Πρόβες / Ακροάσεις

Οι πρόβες της χορωδίας είναι ανοιχτές σε όποιον θα ήθελε να δει, να ακούσει και να πληροφορηθεί άμεσα για αυτήν. Οι πρόβες της χορωδίας γίνονται με σταθερό προγραμματισμό κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ώρα 19.30-21.45 στην αίθουσα του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. (Άνω Λέσχη, αριστερά από την είσοδο του Café).

Υποχρεώσεις μελών

Απαιτείται από τα ενεργά μέλη της χορωδίας:

  • Να είναι συνεπείς στις τακτικές και έκτακτες πρόβες της χορωδίας
  • Να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της
  • Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής σε κάποια εκδήλωση, να ενημερώνουν έγκαιρα τη μαέστρο
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της μαέστρου και στις πρόβες, και στις εκδηλώσεις
  • Να διαβάζουν τις τακτικές και έκτακτες ενημερώσεις από τη μαέστρο και τον ιστοχώρο της χορωδίας

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν στη δομή και τη λειτουργία της χορωδίας, τους τρόπους συμμετοχής σε αυτήν, τις εκδηλώσεις της και την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικότερα.

Πιστεύουμε πως λύνουμε τις περισσότερες απορίες σας και σας βοηθούμε να καταλάβετε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Αν έχετε κάποια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί, δείτε δίπλα για περισσότερες πληροφορίες.

Η χορωδία έχει πάρει το όνομα του ιδρυτή της, Γιάννη Μάντακα, ο οποίος την ξεκίνησε το 1953 όντας φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η χορωδία δεν είναι ιδιωτική. Ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και σκοπός της είναι η προώθηση των δράσεων πολιτισμού του Πανεπιστημίου.

Δεν είναι επαγγελματική, με την έννοια ότι οι χορωδοί δεν πληρώνονται. Από πλευράς επιπέδου όμως, συναγωνίζεται πολλές επαγγελματικές χορωδίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η χορωδία «επενδύει» μουσικά τις εκδηλώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τις άλλες χορωδίες του ΑΠΘ (Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, και Χορωδία «Τρισεύγενη Καλοκύρη»).

Παράλληλα, συμμετέχει σε εκδηλώσεις στις οποίες είναι συνδιοργανωτής το ΑΠΘ, καθώς και σε συνεργασίες με συμφωνικές ορχήστρες της πόλης (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, MOYSA) για το ανέβασμα μεγάλων και αξιόλογων μουσικών έργων.

Ναι, σε συνεργασία με χορωδίες άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο. ή σε συνεργασία με την European Choral Association (φεστιβάλ Europa Cantat).

Η βασικότερη «απαίτηση» είναι η αγάπη για τη μουσική. Κάποιες μουσικές γνώσεις (π.χ. ανάγνωση παρτιτούρας) είναι επιθυμητές αλλά όχι απαραίτητες. Επίσης, για να εγγραφείτε ως νέο μέλος στη πρέπει να είστε κάτω των 65 ετών.

Αρχικά πρέπει να περάσετε από ακρόαση από την μαέστρο της χορωδίας. Οι ακροάσεις γίνονται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς (αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά και κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον δεν δημιουργούν πρόβλημα στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της χορωδίας.

Μετά την ακρόαση και την τοποθέτησή σας σε κάποια φωνή, ξεκινάτε να παρακολουθείτε τις πρόβες κανονικά.

Βάσει του τωρινού προγράμματος, οι πρόβες γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 19:30-21:45, στην Άνω Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης, στον 3ο όροφο (δίπλα στο Café της Λέσχης).

Σε περίπτωση συναυλίας η μαέστρος αποφασίζει και για τον αριθμό των έκτακτων προβών που θα χρειαστούν, καθώς και τον τόπο διεξαγωγής τους.

Η συμμετοχή στη χορωδία είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να συμμετέχετε στις πρόβες ή στις συναυλίες. Παράλληλα, εννοείται πως και η συμμετοχή σας στις συναυλίες και τις εκδηλώσεις της χορωδίας είναι άμισθη.

Να είστε σωστοί και τυπικοί στις συμμετοχές σας στις πρόβες, να παρακολουθείτε την μαέστρο και να μπορείτε να εκτελείτε σωστά και καθαρά το δικό σας μέρος στο έργο που παρουσιάζεται.

Όχι. Η προφορά και απαγγελία του κειμένου ενός μουσικού έργου μαθαίνεται κάθε φορά από την μαέστρο ή από ερμηνευτές/ερμηνεύτριες με εξειδίκευση στην εκάστοτε γλώσσα. Καλό είναι πάντως να υπάρχουν κάποια «ακούσματα» σε ξένες γλώσσες για να βοηθήσουν στη γρηγορότερη εκμάθηση ενός έργου.

Όχι. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συμμετοχή στη χορωδία είναι εντελώς δωρεάν και δεν απαιτείται η καταβολή οποιασδήποτε συνδρομής.

Παράλληλα με τη χορωδία, δρα το Σωματείο «Οι Φίλοι της Χορωδίας ‘Γιάννης Μάντακας’ του ΑΠΘ», με σκοπό του την ενίσχυση των δράσεων της χορωδίας (συμμετοχή σε συναυλίες στο εξωτερικό, συνεργασία με διάσημους μαέστρους/σολίστ κ.ά.), καθώς και την προώθηση άλλων δράσεων εκτός των συναυλιών, όπως μουσικά συμπόσια, εκδρομές, ξεναγήσεις και περιηγήσεις με θέματα τη μουσική κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου.

Όλο το απαραίτητο υλικό σας το προμηθεύει η μαέστρος της χορωδίας. Παίρνετε τυπωμένες παρτιτούρες για τα μουσικά έργα τα οποία θα μάθετε, καθώς και ενημερωτικά e-mails με συνδέσμους για βίντεο και αρχεία ήχου εκμάθησης.

Παράλληλα, στον ιστοχώρο της χορωδίας υπάρχει ειδική ενότητα για τα μέλη της χορωδίας, στην οποία, εκτός από ενημέρωση για πρόβες και μελλοντικές εκδηλώσεις, μπορείτε να βρείτε αναλυτικό ρεπερτόριο των μουσικών έργων της χορωδίας, με πλήρεις παρτιτούρες σε ηλεκτρονική μορφή (PDF), βίντεο εκμάθησης, ηχητικά αρχεία, καθώς και ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για το κάθε μουσικό έργο.

Με το που εγκριθεί από τη μαέστρο η συμμετοχή σας στη χορωδία, λαμβάνετε ένα όνομα χρήστη και κωδικό, τα οποία χρησιμοποιείτε για τη σύνδεσή σας στην ενότητα των μελών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το όνομα χρήστη και ο κωδικός είναι αυστηρά προσωπικά. Δεν μεταβιβάζονται, δεν εκχωρούνται σε τρίτους, και δεν επιτρέπεται η χρήση τους από μη μέλη της χορωδίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παράβαση των παραπάνω όρων, η ισχύς τους ακυρώνεται άμεσα.

Έχετε κι άλλες απορίες;

Αν έχετε κι άλλες απορίες, ή θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη χορωδία, επικοινωνήστε με τη μαέστρο της χορωδίας, κ. Εριφύλη Δαμιανού, στα παρακάτω στοιχεία:

 

Follow by Email
YouTube
YouTube
Μετάβαση στο περιεχόμενο