Οι διευθυντές

Πέτρος Μπεκιαρίδης (1993-2016)

Ο Πέτρος Μπεκιαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953.

Σπούδασε στο Μακεδονικό Ωδείο με τον Γιάννη Μάντακα (πτυχίο Ωδικής και Αρμονίας) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Νικήτα (πτυχίο Αντίστιξης και Φούγκας). Την περίοδο 1979-1981 φοίτησε στη Schola Cantorum του Παρισιού (θεωρητικά και κλαρινέτο) και παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων χορωδιακής άσκησης με τον Stephane Callat στο Centre d’Études Polyphoniques et Chorales de Paris.

Εργάστηκε ως καθηγητής θεωρητικών, ιστορίας της μουσικής και χορωδίας στο Μακεδονικό Ωδείο (1977-1979), στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1981-2010), στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης (2001-2013) και στο Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου (2002-2005). Το 1997 ήταν ο πρώτος διευθυντής του νεοσύστατου Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας.

Η πρώτη του επαφή με τη χορωδιακή μουσική έγινε μέσα από την ιστορική Παιδική Χορωδία των ΧΜΟ, με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Από το 1973 ήταν μέλος της Χορωδίας του ΑΠΘ που διηύθυνε ο Γιάννης Μάντακας. Από το 1977 υπήρξε κατά διαστήματα μουσικός βοηθός στη χορωδία και μετά την αποχώρησή του Γιάννη Μάντακα, το 1992, έγινε διευθυντής του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, θέση που διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο οργάνωσε και διηύθυνε τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, τη Χορωδία Δωματίου και το Οργανικό Σύνολό της, με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία μέσα στο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Μέσω της χορωδίας έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους φοιτητές ή σπουδαστές μουσικής της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το χορωδιακό τραγούδι και να έχουν μια ευκαιρία για δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση.

Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την ΚΟΘ, την ΚΟΑ, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα του ΑΠΘ, την Ορχήστρα του ΝΩΘ, την Ορχήστρα Δωματίου Νέων Θεσσαλονίκης και με μαέστρους όπως οι Κάρολος Τρικολίδης, Άλκης Μπαλτάς, Μύρων Μιχαηλίδης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Αντώνης Κοντογεωργίου, Κωστής Παπάζογλου, Άγγελος Φιλίππου, Κωστής Κωνσταντάρας, κ. ά. Επίσης με την ΕΤ3 και την TV100 συνεργάστηκε στη παραγωγή προγραμμάτων χορωδιακής μουσικής και ντοκιμαντέρ.

Από την ίδρυσή του, το 1985, και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του μαθήματος της χορωδίας από τους φοιτητές του.

Ως συνεργάτης του Γιάννη Μάντακα από τη δεκαετία του 80 συμμετείχε στη διοργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και σεμιναρίων για τη χορωδιακή μουσική. Επίσης συνεργάστηκε στη δημιουργία των μουσικών εκδόσεων που έκανε το Μουσικό Τμήμα της ΠΦΛ του ΑΠΘ.

Έχει οργανώσει συνολικά 9 Συναντήσεις Ορχηστρών και Χορωδιών Νέων, δίνοντας την ευκαιρία σε μουσικά σύνολα της πόλης μας, και όχι μόνο, να εργαστούν ομαδικά και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χορωδιών Νέων Europa Cantat συμμετείχε από το 1973 πολύ τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ, δίνοντας με τη χορωδία συναυλίες ελληνικής χορωδιακής μουσικής και συμμετέχοντας σε εργαστήρια με μεγάλα έργα της διεθνούς χορωδιακής φιλολογίας. Έχει εμφανιστεί σε Ισπανία (1973, 1991, 2003), Αγγλία (1976, 2002), Γαλλία (1985, 1995, 2000, 2005, 2011), Αυστρία (1997), Βέλγιο (1982, 2001, 2004), Λουξεμβούργο (1982) και Ουγγαρία (1988, 2010). Έχει συμμετάσχει επίσης στην διοργάνωση παρόμοιων διεθνών χορωδιακών συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη (1980 και 1983) και στην Καβάλα (1986).

Την δεκαετία του 90 συνεργάστηκε με τη γαλλική χορωδιακή οργάνωση À Cœur Joie και διοργάνωσε εργαστήρια ελληνικής χορωδιακής μουσικής για γαλλικές χορωδίες, στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Διηύθυνε επίσης τη Χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας (1976-1979) και τη Χορωδία του Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Έδεσσας (1982-1985).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πολλές εκατοντάδες χορωδιακών έργων όλων των ειδών (για παιδική, γυναικεία, ανδρική, μικτή χορωδία, α καπέλα, με συνοδεία πιάνου, μικρής ή μεγάλης ορχήστρας) και όλων των εποχών (από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα), καθώς και ελληνικής χορωδιακής μουσικής. Πολλά από αυτά τα έργα τα παρουσίασε σε πρώτη ελληνική εκτέλεση.

Εριφύλη Δαμιανού (2016- )

Η Εριφύλη Δαμιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος Πιάνου, πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με τους P. Erdei, E. Rosgonyi και K. Kiss. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους Α. Κοντογεωργίου, Γ. Αδαμίδη, E. Koletschka και D. Rao. Από το 1992 διδάσκει ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.. Έχει διακριθεί ως μαέστρος της Χορωδίας Κοριτσιών Ι. Ν. Παναγούδας Θεσσαλονίκης και υπήρξε επί σειρά ετών μαέστρος της Παιδικής και Μικτής Χορωδίας του Ωδείου ‘Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης’.  Από το 2013  έως το 2017  διετέλεσε μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος  της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), όπου   ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη  Χορωδία  της Ένωσης. Από τον Οκτώβριο του 2016  είναι μαέστρος της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ  και μαέστρος της ομάδας «Χορωδιακό Εργαστήρι» του Τμ. Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ως μουσικοπαιδαγωγός  πέραν της εξειδίκευσής της στην μεθοδολογία του Z. Kodaly,  παρακολούθησε σεμινάρια και επιμορφώσεις σχετικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις των C. Orff και J. Dalcroze. Ως ερευνήτρια συμμετείχε ενεργά στο Πρόγραμμα Ψυχοακουστικής (I.PS.A.) του Α.Π.Θ. καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα Music and the Brain του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ.. Παρακολούθησε προγράμματα εξειδίκευσης, που αφορούν τον συσχετισμό της μάθησης με την λειτουργία του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μ. Βρετανία και το ΠΑΜΑΚ. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ως μουσικολόγος συνεργάστηκε με τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997» , την ΚΟΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στη μουσικολογική επιμέλεια προγραμμάτων συναυλιών.

Follow by Email
YouTube
YouTube
Μετάβαση στο περιεχόμενο